Žebrování
Žebrování hudebních nástrojů
Vnitřní konstrukce žeber v hudebních nástrojích slouží ke zpevnění konstrukce a zároveň výrazně ovlivňují výslednou kvalitu zvuku.
Pro maximalizaci akustické kvality nástrojů používám tradiční i vlastní konstrukce, do toho zahrnuji:
- rozmístění žeber na desce
- tloušťka žeber a jejich výška
- vlastnosti použitého materiálu
Zásadní důraz kladu na výběr materiálu na žebra a kvalitu jejich opracování, stejně jako u ostatního materiálu na stavbu nástrojů.
Nejlépe se osvědčují žebra z alpského smrku (picea abies, picea excelsia), ten má ideální vlastnosti – pevnost, průzvučnost, nízká váha, vlastně se jedná o přírodní kompozit tvrdých a měkkých letokruhů (letní, jarní). Při výběru materiálu dbám na zvukovou kvalitu (poklep), pevnost (průhybem). Excelentní žebrovina je ze štípaného rezonančního smrku, kde je záruka rovných dřevních vláken = ideální rezonanční a pevnostní vlastnosti.